Danio rerio ( Zebrica plava )

Danio rerio ( Zebrica plava )

Zebrica (lat.: Danio rerio) je vrsta tropske slatkovodne ribe iz roda Danio, porodice Cyprinidae (šarani). Vuče poreklo iz potoka i rižinih polja Indije, a u Europu je uneta 1905. godine. Može se sresti i u vodama Bangladeša, Pakistana i Nepala, a kao neželjeni kućni ljubimci dospeli su i u vode Kolumbije. Vrlo su popularne akvarijumske ribe, lake za uzgoj i razmnožavanje.

Opis

Izgled i karakteristike.

Brza je i vrlo živahna riba, svetlosivog tela, a prepoznatljiva je po četiri vodoravne pruge tamnije sive ili sivoplave boje. Pruge se protežu od škrga pa do repa, koji je bledomlečne boje. Odlika cele porodice su brčići koji se primećuju i kod zebrice. Polni dimorfizam je primetan: ženke su veće od mužjaka i dosta krupnijeg, ružićastog trbuha. Maksimalna dužina ženke je 6 cm. Između tamnijih pruga kod mužjaka nalaze se zlatnožute pruge, koje su kod ženke sive boje. Životni vek zebrica iznosi otprilike 5 godina.

Uzgoj u akvarijumu.

Idealna temperatura vode za život zebrica iznosi 23 °C, ali u akvarijumu ona nije od velikog značaja. Sposobnosti ove ribe da podnese neverovatne varijacije temperature, u rasponu od 15 do 30 °C, svojstvene su još samo zlatnim ribicama. Nije zahtevna ni po pitanju sastava vode. Vrlo su temperamentne i živahne ribe, pa traže dosta prostora za plivanje, ali i dosta prostora za skrivanje u bilju. Zbog navike da iskaču iz vode u potrazi za insektima, akvarijum mora biti zatvoren poklopcem. Njenom temperamentu odgovara i veliki apetit, zebrice će prihvatati svu kupovnu hranu i svu živu koja im može stati u usta, uključujući razne crve i kuvano zeljasto povrće.

Razmnožavanje

Kada je u pitanju razmnožavanje, zebrice ne zahtevaju ništa osim krupnijeg šljunka ili, još bolje, mrežice dovoljno široke da kroz nju propadne ikra, a istovremeno dovoljno uske da spriječi roditelje da dopru do nje i pojedu je. S lakoćom se mreste i u posudama vrlo malih zapremina, od 5 do 10 litara. Sastav vode ne igra važnu ulogu, ali mrest potiče hladna, sveža voda bogata kiseonikom. Ženka položi 100 do 400 komada ikre, nakon čega se roditelji izdvajaju iz akvarijuma. Inkubacija ikre pri temperaturi od 26 °C traje samo 24 sata. Nakon izleganja ličinke vise tri dana na staklu ili podlozi, a zatim proplivaju i počinju se hraniti.

Detalji o proizvodu

Temperatura vode
18 – 25 °C
Kiselost vode pH:
6.0 – 8.0
Tvrdoća vode °GH
od 5 do 20
Maksimalna dužina ribice
40 – 50 mm.

Reviews

No reviews
Proizvod je dodat listi želja
Proizvod dodat u poređenje