Pterophyllum scalare ( Skalar plavi)

Pterophyllum scalare ( Skalar plavi)

Skalari su u evropske akvarijume ušli početkom 20. veka. S obzirom na veličinu i visinu tela, skalari traže akvarijume velike zapremine, od minimalno 70 litara i 50 centimetara visine. Idealna temperatura za držanje ovih riba je 27 °C, iako mogu podneti i manje temperaturne varijacije.

Opis

U idealnu ishranu i njihovu najdražu hranu spadaju žive larve komaraca, vodene buve, seckane kišne gliste i crvi, ali se u akvarijumskim uslovima zadovoljavaju sušenom i smrznutom hranom.

Zbog nedostatka očitog polnog dimorfizma, pol ribe teško je otkriti sve do samog mrešćenja. Mlade ribe formiraju monogamne parove u kojima s istim partnerom ostaju do kraja života. Neki su uzgajivači iskusili poteškoće ili potpuno odbijanje novog partnera nakon smrti ili uklanjanja onog prvog. Par će zauzeti teritoriju, obično oko širokolisnih vodenih biljaka, koju će ljubomorno čuvati od drugih skalara. Kada su spremni za mrest, mužjak i ženka će odabrati list, kamen ili neki drugu ravnu površinu na koju će položiti ikru. Biljka koja im najčešće služi kao mresna podloga u prirodi je velika amazonka. Pre samog mresta, par će provesti nekoliko dana temeljno čisteći i pripremajući podlogu. Već prilikom pripremanja podloge kod zrele ženke može se primetiti crveni ispust kod analnog otvora - legalica. Istu legalicu, ali mnogo manju, ima i mužjak. Mrest započinje ženka, polažući na odabranu podlogu lepljivu ikru. Skalari su vrlo plodne ribe; broj položene ikre obično se kreće od 400 do 500 komada, ali velika i dobro hranjena ženka sposobna je položiti i do 1000 komada ikre. Nakon što je ženka položila ikru, mužjak prelazi preko nje izbacujući mleč i tako je oplođuje. Par će zatim pomno čuvati ikru od grabežljivih riba, aerizovati vodu oko nje, pa odstranjivati neoplođena i bolesna jajašca. Pri temperaturi od 28 do 30 °C, inkubacija ikre traje 36 do 48 sati. Tek izležene ličinke su bespomoćne i vreme provode zalepljene za podlogu. U ovom periodu ih nije potrebno hraniti, budući da će sve hranjive sastojke dobijati iz žumanjčane kesice. Roditelji će mladunce, kada nakon sedam dana proplivaju, čuvati u grupama, a odlutale mlade će prikupljati u ustima i "ispljunuti" nazad u grupu.

Detalji o proizvodu

Temperatura vode
25 – 30 °C
Dužina mužjaka
15 cm
Dužina ženki
15 cm
Visina mužjaka
20 cm
Visina ženki
20 cm

Reviews

No reviews
Proizvod je dodat listi želja
Proizvod dodat u poređenje