Činčila

Činčila

Južnoamerička Činčila je egzotični glodar poreklom iz Južne Amerike

Opis

Južnoamerička činčila je egzotični glodar poreklom iz Južne Amerike (Peru, Čile, Bolivija). U Evropu dolaze tek sredinom prošlog veka. Izuzetno su inteligentne životinje njihov životni vek im je 15 – 20 god. u kućnim uslovima oko 10 god. Kako su činčile noćne životinje, idealne su za zaposlenu porodicu koja je kod kuće tek u večernjim satima. Velike su razlike u karakteru svake pojedine činčile. Ima nežnijih i mirnijih, ali isto tako i pravih malih razbojnika. Činčile su znatiželjne i zaigrane životinje. Kada se oslobode i osjećaju sigurno, krenu će u istraživanje okoline. Mogu visoko skočiti i iskoristiće i najmanju površinu da odskoče još više, na ormar, policu, prozor..

Teško podnose vrućinu i visoku vlagu zbog toga kavez ne sme biti na suncu niti ispod klima uređaja, a ni na promaji. Kada je činčili vrućina, uši su joj crvene, a kapilari u ušima nabrekli. Za vrijeme vrućina njihove dnevne aktivnosti treba pomaknuti za kasnije sate kada vrućina popusti. Možete im pomoći tako što će te leti pesak držati u frižideru i ponuditi im da se okupaju u hladnom pesku.

Činčile su inače vrlo zdrave životinje i kada se razbole treba potražiti veterinarsku pomoć. Kad je zdrava ona ima bistre oči, suvu njuškicu, gusto krzno, dobar apetit, aktivna je, živahna i ima normalnu stolicu. Zdrava činčila ima tamnosmeđi tvrdi izmet veličine oko 1cm. Svaka promena izmeta znak je poremećaja u probavi. .

Kavez treba da bude što veći i da je  visok, nikako netreba da bude od plastike jer će ga činčile izgristi. Isto važi i za posude za hranu i vodu. Stavite svojoj činčili u kavez i kućicu kako bi imala svoj mir. Činčile su izuzetno čiste životinje, vole biti čiste i na čistom. Zbog toga treba kavez svakodnevno čistiti, i promijeniti piljevinu. Dva  puta nedeljno priuštite svojoj činčili kupanje u pesku (specijalan pesak za kupanje za činčile). Njima zubi stalno rastu te ih redovno moraju trošiti jer prerasli zubi uzrokuju teške zdravstvene probleme. Zbog toga činčile moraju stalno nešto glodati, a za to su pogodne grane raznih vrsta drveća, koje su neškodljive za njih: jabuka, kruška, bukva, breza, vrba, lešnik, glog i dud. Mogu im se dati sveže grane sa korom i lišćem, cepanice ili suvo drvo. Štetne vrste su zimzeleno drveće zbog smole koju sadrži; šljiva, trešnja, višnja, nektarina, marelica i badema jer drvo sadrži otrovni cijanid i citrusi. Suve daske jelovine ili borovine mogu se dati činčilama jer ne sadrže smolu. Za brušenje zuba činčilama se treba dati mineralni kamen i igrčke(plastične igračke treba izbegavati isto kao i stiropor, sunđer,najlon, staklo i metal).

Od ishrane najbolja je gotova grana za njih,seno, listove maslačka, jabuku, suvo voće,… i obavezno vodu. Najbolje ih je hraniti uveče kada su budne i aktivne. Kao stepska životinja, hrani se biljem i vrlo je otporna. Spada u noćne životinje stoga danju miruje a živi i hrani se noću. Preporučljivo je jednom nedeljno davati komadić jabuke i seno koje mora biti potpuno suvo, kvalitetno i bez plesni. Životinje zahtevaju svežu vodu najbolje potem pojilice.

Budući da činčile imaju 3m duga creva, posebno su osetljive na svaku pokvarenu hranu i ustajalu vodu.

Razmnožavanje-Činčila se može pariti sa šest meseci, ali bilo bi bolje pričekati do jedne godine. Prosečno se činčila pari tri puta godišnje i okoti 1 – 4 mladunaca. Graviditet traje 109 – 120 dana. Mlade životinje sisaju 8 nedelja i nisu posebno zahtevne u pogledu hrane.

Krzno južnoameričke činčile je među najkvalitetnijim od svih sisara usled čega je u prirodi skoro u potpunosti istrebljena. Njena dlaka je izrazito meka i rastresita. Standardna boja je tamnije siva po leđima, a prema stomaku svetlosiva do bele.Činčile se NE SMEJU KUPATI U VODI. One svoje krzno održavaju čistim svakodnevnim kupanjem u pesku. Pesak za kupanje treba staviti u posudu za kupanje tako da u potpunosti prekrije dno (debljine oko pola do jednog centimetra).Činčile nije potrebno češljati, njihovo krzno je jako gusto . Ako se eventualno dlaka zapetlja, ona će je sama izvaditi i očistiti. Češljanje nije dobro i stoga što činčila kada je u opasnosti ispušta krzno, deo dlake se često počupa ali krzno će na tim mestima ponovo narasti.

Detalji o proizvodu

Reviews

No reviews
Proizvod je dodat listi želja
Proizvod dodat u poređenje