Roborovski hrčak

Roborovski hrčak

Roborovski hrčak ili mongolijski hrčak

Opis

Roborovski hrčak ili mongolijski hrčak (Phodopus roborovskii) je patuljasta, najmanja i najbrža vrsta hrčka  Životni vek roborovskog hrčka je dve do tri godine. Težina koju dostužu je od 22 do 35gr. Glava je kratka i tupasta sa velikim crnim očima, nogama pokrivenim krznom, rep je parcijalno pokriven dlakom dužine 5-10mm. Krzno je jako mekano i nešto duže nego krzno ostalih patuljastih hrčaka. Osnovna i najčešća boja je sivo smeđa, poput peska, sa karakterističnim belim obrvama i flekama na licu. Sa donje strane je dlaka bele boje. Generalno su noćne životinje, ali sa čestom dnevnom aktivnošću.

Njihovo prirodno stanište su pustinje, polustepe i stepe Mongolije i severne Kine.

Vsevolod Roborovski po kojem su dobili ime je prvi nešto zabilježio o ovim hrčcima, otkrio ih je u ekspediciji 1894. . Poslije 1903. Londonski zoo ih je uvezao u Ujedinjeno kraljevstvo , no proučavani su tek oni hrčci dovezeni 1970. iz Moskve , no nijedan od tih hrčaka nije imao potomke.. 1998. Uveženi su iz SAD-a ..

U prirodi žive u parovima ili u grupama , jako vole društvo drugih jedinki svoje vrste, može se držati mužjak sa jednom ili više ženki, prijateljski su  nastrojeni prema ljudima, uopšte ne grizu. Ne razmnožavaju se  kao ostali tako da ne morate brinuti o pre velikom broju životinja.

Roborovski nije kućni ljubimac za decu, prilično su hiperaktivni i nisu podesni za držanje u rukama.Više su životinjice koje se posmatraju nego maze. Zbog malog rasta i velike brzine kratanja, lako može odskočiti sa ruke i pobeći, a prilikom pada može se i povrediti. Nepoverljivi su i plašljivi, tako da kada nameravate da ih uzmete u ruku, oglašavaju se skičanjem. Jako su znatiželjni, ali za njih vam treba  dosta strpljenja.

Smeštaj za roborovskog hrčka može biti nepokriveni akvarijum, terarijum ili kavez. Što se kaveza tiče, bitno je pripaziti da rešetke nisu pre široke, pošto su mali i često se mogu izvući kroz rešetke. S obzirom da su aktivni, treba ima obrzbediti nešto veću nego kavez nego što je za hrčka, da bi ste mu mogli staviti kolut za istrčavanje koji će oni satima koristiti.Za spavanje im obezbedite drvenu ili plastičnu kućicu. Ako se odlučite za akvarijum morate paziti da bude dovoljno visokom da ne mogu iz njega pobeći. U oba slučaja treba ima staviti pojilicu za vodu, sa metalnim pipetama, merdevine, kućice i lavirinte od cevi za igru i provlačenje. Kod odabira mesta kaveza je bitno da ne sme biti izložen direktnom suncu ili pod jakom veštačkom svetlošću niti na promaji. Na dno terarijuma stavlja se prostirka od piljevine, u sloju od dva cenitmetra, koju treba menjajti jednom nedeljno. Od ubačenih komadića kanapa, vune, papira, par prave gnezdo za spavanje.

Ishrana: vrlo slična prehrani ostalih hrčaka, kvalitetna zrnasta hrana za hrčke uz dodatak voća i povrća s kojim ne treba preterivati jer višak može izazvati proliv, suvog hleba, sena koje uvek  mora imati u kavezu. Jedu  male količine hrane i hranite ih jednom dnevno.

Razmnožavanje- Roborovski hrčak je jedan od komplikovanijih hrčaka za uzgoj zbog, izbirljivosti pri izboru partnera i ako se ne sviđaju jedno drugom teško da će ikada imati potomstvo. Polno su zreli sa 5 nedelja , a trudnoća traje od 20 do 22 dana .Legla su mala obično od 4 do 6 mladih. Bebe mozete odvojiti od majke u uzrastu od 21 dan, ali posle sporije napreduju. Tokom dojenja i podizanja mladih, nije preporučljivo njihovo uznemiravanje, jer su roditelji u stanju da reaguju tako što će uništiti vlastito leglo.

Detalji o proizvodu

Reviews

No reviews
Proizvod je dodat listi želja
Proizvod dodat u poređenje