Feretka

Feretka

FERRET – AFRIČKI TVOR (PITOMI TVOR)-Feretka

Opis

FERRET – AFRIČKI TVOR (PITOMI TVOR)-Feretka

(lat. Mustela putorius furo)

Poreklo arfičkog tvora vodi od domestificiranog europskog tvora (Mustela putorius). U SAD-u nalaze se na trećem mestu po zastupljenosti kućnih ljubimaca odmah iza pasa i mačaka. One spadaju u domaće a ne divlje zivotinje i ne smeju se puštati u prirodu jer u njoj neće sami opstati.

Feretke su lepi, veseli i zahvalni kućni ljubimci, neprave veliku buku, oglašavaju  se vrlo tiho,ali su i velika odgovornost. Vrlo okretne, spretne i inteligentne životinje koje  brzo uče. Njihovo držanje od vlasnika zahteva veliku pažnju , puno ljubavi, slobodnog vremena ali i novaca. Ne preporučuju se kao kućni ljubimci djeci ispod 10 godina starosti, ljudima koji često nisu kod kuće i nemaju dovoljno slobodnog vremena. S feretkama se potrebno baviti i družiti, igrati i zabavljati. Svu vašu pažnju vrati će vam i više nego dvostruko, a ako imate više od jednog – veselju i zabavi nikad kraja.

Kroz svoju povest služili su za lov na zečeve, a u nekim delovima Engleske još se uvek uzgajaju i treniraju u tu svrhu.

KARAKTERISTIKE – Feretka ima duguljasto i elastično telo obraslo mekanim krznom s kratkim i vrlo pokretnim nogama. Rep dugačak i obrastao krznom. Glava im je više četvrtasta, a njuška tupastija  pa se po tome razlikuju od kuna, uši su male i mekane, očnjaci su jaki, oštri, čvrsti sa jakim ugrizom. Njuh im je neverovatan, vid slab kao i sluh.

Dužina im je od 30 do 45 cm (bez repa) što varira zavisno od pola. Mužjaci su po  pravilu duplo veći i teži od ženki.

Najčešće se pojavljuju u dve osnovne boje: sable (varijacije smeđe i crne boje krzna i crne oči) i albino (potpuno belo krzno i crvene oči). Postoje još u nekoliko boja i to: black sable, champagne, chocolate, cinnamon, dark-eyed white i dr.

Životni vek ovih životinja je od 6-10 god. zavisno o brizi koja im je pružena od strane njihovih vlasnika. Izrazito su privržene vlasniku.

Tvorovi spavaju od 16-20 sati dnevno što predstavlja njihovu normalnu životnu aktivnost. Ostatak vremena provode u igri i zabavi. Obožavaju igru i glupiranje. Odlični su u igrama skrivača, odnošenja i skrivanja raznih stvari do kojih dođu. Od svojih vlasnika traže uključenje u igru. Iz kaveza ih  treba puštati svakodnevno na slobodu , najmanje 3 sata dnevno s njima provoditi kvalitetno vrijeme.

Komuniciraju potem zvukova i pokretima tela, lako se odredi u kakvom su raspolozenju.

Tokom spavanja tvorovi imaju opušteno i mlitavo  telo, imaju čvrst san i nemojte ih  buditi jer vrlo često sanjaju.

To su osjećajne i inteligentne životinje. Tvor se pridržava na način da se jednom rukom uhvati  ispod prednjih nogu, a drugom rukom pridržavaju zadnje noge. Prilaziti mu treba lagano i bez naglih trzaja i vike. Kad se privikne na vlasnika, sam će tražiti od vlasnika da  ga mazi. Dok je tvor u rukama s njime se ne sme igrati, mora naučiti da su ruke mesto za maženje i izmjenjivanje nežnosti.

Koristiti poslastice kao nagradu za dobro ponašanje.

Feretku treba  držati u kavezu što veći to bolji. Idealne mere kaveza su: 60x60x80 cm može biti na jedan ili više spratova. Merdevine trebaju biti od drveta ili plastike. Nisu ljubimci koji mogu celi dan biti u kavezu. Na vrata kaveza obavezno se moraju staviti dodatne zaštitne bravice jer će inače tvor vrlo brzo pronaći način kako da otvori vrata . Kavez treba biti opremljen hranilicom, pojilicom (može i ona za glodare), WC-om, ležaljkom i ugodnim krevetom(od pamučne tkanine),tvor se voli uviti u nju.

Tvorovi nisu glodavci i neće glodati kablove i i razne žice, ali će se igrati sa njima i probati ih sakriti.

Tvorovi imaju specifični miris, sterilisanjem i kastriranjem se gubi taj miris. U vreme parenja miris je intenzivniji. Kako ipak spadaju u porodicu tvorova ponekad znaju upotrijebiti i svoje analne vrećice odnosno ispustiti «smradac». To će najčešće napraviti kada su prestrašeni, ljuti, uzbuđeni ili slučajno u snu.Tvorovi se ne smiju kupati često, samo dva do tri puta godišnje, čestim pranjem njihova koža počinje lučiti više masnoće što utiče na kvalitet i opadanje dlake i većim zaudaranjem. Prilikom kupanja koriste se šamponi namenjeni za njih ili šamponi za malu djecu. Pošto imaju telesnu temperaturu višu od naše, voda u kojoj se kupaju treba biti jako topla tako da je nama skoro prevruća.

Noktiće-kandze im treba redovno rezati. Prilikom toga važno je pripaziti na žilu u kandži koja je crvene boje i lako uočljiva budući da su kandže prozirne. Nepodrezane kandže predstavljaju tvoru veliki problem jer će se početi listati i trgati, pa će se  njima zakačiti za svaki predmet. Uši se obavezno moraju čistiti redovno zbog velike mogućnosti nakupljanja i stvaranja gnjida ,jednom u dve nedelje. Za to se korist preparati za čišćenje ušiju životinja.

Tvorovi se linjaju dva puta godišnje, u proljeće i jesen, pa ih je tada potrebno četkati. Ukoliko se drže u stanu u kojem je centralno grijanje proces linjanja može kasniti pa je potrebno ovu činjenicu imati u vidu.

Feretke su pametne zivotinje i  treba ih učiti da nuždu obavljaju kao i mace u posebnu posudu za to namenjenu-WC. Takođe se koristi i pesak za mace. Ukoliko posudu ne koristi za obavljanje nužde, u pesak je potrebno staviti komadić fekalije ili mokraće kako bi miris naveo tvora da  ubuduće tamo obavlja nuždu.

Tvorovi su ludi za svim vrstama igračaka. Idealne igračke su: papirne vreće, razne kutije, loptice od špage, ping-pong i tenis loptice, razne igračke za mačke napravljene od tvrde plastike, skvičave igračke i slično. Tvorovi obožavaju igre skrivača i zadirkivanja i uključuju vlasnika u njihovu igru. Tvor se može naučiti i nekim trikovima kao što je da prosi, da se kotrlja ili da dođe na poziv . Za ovakvo učenje potrebno je vremena i puno nagrađivanja, ali isto će doneti veliko zadovoljstvo .

Tvor se može izvoditi u šetnju izvan prostora u kojem boravi. Pri tome treba obavezno povodac namenjen tvorovima ili malim mačićima. Tokom šetnje  neće hodati uz nogu vlasnika kao npr. pas, već će hteti zaviriti gde god to može. Obožavaju sneg pa se mogu izvesti na snežne igrarije.

ISHRANA – Oni su mesojedi hranite ih sirovim ili kuvanim pilećim ili ćurećim mesom, to zavisi o tvoru i njegovim prehrambenim navikama. Mogu se hraniti hranom namenjenom samo njima, takođe im mozete davati i kvalitetnu hranu za male mačiće.Bitno je da njihova hrana sadržti više masnoća (min 22%)  i proteina (min. 34%). U ishrani se NE SME  koristiti hrana za pse,slatkiši, velika količina voće i mleko takoše treba izbegavati. Sveža voda i hrana trebaju im biti dostupne 24 sata. Kao nagradu, ali i za trening, koriste se razne poslastice ( koje nisu hrana i ne smeju se davati u velikim količinama) namenjene njima u nedostatku mozete koristiti poslastice za mace. Kao i mace oni imaju potrebu da izbace dlaku pa koristite  malt pastu.

Bilo koja promena u njihovom ponašanju kao što su neaktivnost, odbijanje hrane ili promene na krznu znak su da nešto nije u redu sa zdravljem životinjice i potrzite veterinara.Što se tiče zdravlja mogu oboljeti od ljudske gripe i prehlade, teško podnose vrućinu i najčešće njihove bolesti su: štenečak(100% smrtnost) zato ih obavezno vakcinišite, crevna začepljenja (često pojedu ili progutaju nešto), bolesti nadbubrežne žlijezde (Adrenal Gland Disease) i poremećaj šećera u krvi.Vakcinacija protiv besnila je potrebna samo ako ga nosite preko granice.

Ako se ne zelite baviti razmnozavanjem tvorova savetujemo kastraciju oba pola zbog neprijatnih mirisa i kod zenki promena raspolozenja. Ako pak se odlučite na taj korak, zenke počinju teranje prvo proleće ili leto posle svog rođenja .Sam graviditet traje 41-42 dana. Broj mladunaca u leglu može varirati od 2-14. Mladunci su po porodu goluždravi, bez zuba, slepi i gluvi i u potpunosti zavise od majke. Nakon 5-6 nedelja počinju samostalno jesti i to je razdoblje kada se sa njima treba početi raditi na upoznavanju okoline , na ljudski dodir i učenje korištenja WC-a.  Sa 8 nedelja mladunci su u potpunosti spremni na odvajanje od majke, samostalno jedu i piju, te su spremni za upoznavanje s novim vlasnicima.

Detalji o proizvodu

Reviews

No reviews
Proizvod je dodat listi želja
Proizvod dodat u poređenje