Prazinon plus tableta za unutrašnje parazite - kom.

Prazinon plus tableta za unutrašnje parazite - kom.

Opis

PRAZINON plus

kombinirani antiparazitik za pse

Kategorije: Antiparazitici
Vrste životinja: Psi

Farmakološki oblik

tableta za peroralnu primenu

Aktivni sastojak  :  prazikvantel, pirantel, febantel

Sastav

1 tableta sadržava:
50 mg prazikvantela
144 mg pirantel pamoata
150 mg febantela.
Pomoćne materije: laktoza, kukuruzni škrob, kopolividon, natrij lauril sulfat, mikrokristalna celuloza, visokodisperzni silicij dioksid, hidrogenizirano biljno ulje, talk i magnezijev stearat.

Delovanje

Prazinon® Plus tablete su širokospektarni anthelmintik za štenad i odrasle pse, a sadrže kombinaciju prazikvantela, pirantel pamoata i febantela. Pojedinačni sastojci tableta međusobno ne interferiraju već deluju protiv parazita na nekoliko načina.
Prazikvantel deluje cestocidno protiv zrelih i nezrelih stadijuma trakavica (cestoda). Nakon oralne primene brzo se i skoro u celosti resorbuje iz creva i metabolizuje u jetri, te izlučuje mokraćom i u žuči.
Cestocidno delovanje temelji se na svojstvu prazikvantela da oštećuje kutikulu trakavica i uzrokuje spastičku paralizu njihova mišića. Deluje na parazite u sluznici duodenuma i na juvenilne oblike ehinokoka skrivene u Liberkinijevim kriptama.
Nekoliko sekundi po interakciji prazikvantela s fosfolipidima i proteinima trakavica, ošteti se njihova kutikula, u stanice nametnika ulaze ioni Ca2+, a cela strobila se kontrahira. Iz rosteluma otpadnu kukice, siske trakavica se izobliče, zakoči resorpcija glukoze, a tenije ubrzo utroše zalihe glikogena. Trakavice uginu nakon dehelmintizacije i budu razgrađene proteolitičkim enzimima domaćina. Zbog toga se u izmetu malokad nađu cele tenije, njihovi skoleksi ili delovi članaka.
Pirantel pamoat je delatan protiv velikog broja oblića (nematoda) u kojih koči neuromuskularni prenos podražaja, uzrokujući spastičku paralizu njihova mišića. Domaćin valjkaste crve iz creva izbacuje peristaltikom.
Febantel je probenzimidazol koji se nakon resorpcije iz creva, u jetri prevodi u delatne metabolite - fenbendazol i oksfendazol. Oni se u enterocitima i kutikuli parazita vežu za strukturni protein tubulin kočeći pritom polimerizaciju mikrotubula nužnih u transportnom sustavu resorptivnih stanica. Stoga febantel u askaridima, ankilostomidima i trihurisima koči resorpciju i razgradnju hranjivih tvari, a zbog aktivacije lizozomnih enzima nastupi njihova autoliza. Povoljno je što pirantel i febantel na obliće u crijevima djeluju sinergistički.

Indikacije

Suzbijanje nametničkih invazija odraslih pasa i štenadi što ih uzrokuju nematodi (oblići) i cestodi (trakavice) i to:
- nematodi: Toxocara canis, Toxascaris leonina, Uncinaria stenocephala, Ancylostoma caninum, Trichuris vulpis;
- cestodi: Echinococcus granulosus, E. multilocularis, Dipylidium caninum, Taenia hydatigena, Taenia pisiformis, Taenia taeniaeformis, Taenia serialis, Taenia ovis, Taenia cervi, Mesocestoides spp. i Joyeuxiella spp.

Kontraindikacije

Tablete ne davati kujama u prvih 40 dana graviditeta.

Uporaba

Prazinon® Plus tablete daju se izravno u usta npr. na korijen jezika ili umešane u prikladnu hranu (komadić mesa, sira i sl.). Po potrebi tablete se pre davanja može razlomiti tj. usitniti. Preporučuje se tablete dati pre obroka hrane. Životinjama nije potrebno prethodno uskratiti hranu.
Daje se jedna tableta na 10 kg telesne mase jednokratno (što iznosi 5 mg prazikvantela, 14,4 mg pirantel pamoata (= 5 mg pirantel baze) i 15 mg febantela po kg telesne mase).
U svrhu redovitog uklanjanja crevnih nametnika dostatno je jednokratno davanje tableta Prazinon® Plus. Za redovitu dehelmintizaciju preporučuje se tablete dati svaka 3 meseca, no u okolnostima vrlo teških invazija dehelmintizaciju treba ponoviti nakon 14 dana.

Štene i mali pas
0,5 - 2 kg telesne mase 1/4 tablete
2 - 5 kg telesne mase 1/2 tablete
5 - 10 kg telesne mase 1 tableta
Srednje veliki pas
10 -20 kg telesne mase 2 tablete
20 -30 kg telesne mase 3 tablete
Veliki pas
30 - 40 kg telesne mase 4 tablete

U štenadi je invazija trakavicama najranije moguća u jedinki starijih od 2 do 3 tjedna, pa se Prazinon® Plus tablete smiju dati nakon navršena tri tedna ako se utvrdi mešovita invazija oblićima i trakavicama.
Pri invaziji askaridima, posebno štenadi, ne treba očekivati da će se jednokratnom dehelmintizacijom u celosti ukloniti obliće iz psa. Zbog toga i nadalje može biti prisutna opasnost invadiranja osoba, posebno djece, koja dolazi u bliski dodir sa životinjama. Preporučuje se stoga ponoviti dehelmintizaciju štenadi u dobi od 6 i 12 tjedana. U okolnostima jače invazije primjena Prazinon® Plus tableta može se ponoviti već nakon 2 tjedna.
Preporučuje se pse dehelmintizirati prije cijepljenja.

Nuspojave

Nisu poznate.

Napomene

Pripravke s pirantelom treba oprezno davati u vrlo mršavih životinja. Prazikvantel ne deluje ovicidno tj. ne uništava jajašca trakavica te se izmet tretiranih mesojeda u prva dva dana nakon dehelmintizacije mora sakupljati i neškodljivo uklanjati (zakopati, spaliti). Buhe Ctenocephalides felis i C. canis su posrednici, tj. izvori invazije za trakavicu Dipylidium caninum te je potrebno istodobno s dehelmintizacijom uništavati i buhe. Prazinon® Plus tablete ne smeju se primenjivati istodobno sa:
- pripravcima koji deluju kolinergički - npr. levamizol,
- spojevima koji koče aktivnost AChE zbog pojačavanja učinka npr. organofosforni spojevi.
- piperazinom (neuromuskularna paraliza askarida) jer se može poremetiti učinak pirantela (spastična paraliza oblića).

Čuvanje

Čuvati pri temperaturi od 15 do 25 °C i izvan dosega djece.

Izdavanje

Izdaje se bez recepta.

Pakiranje

10 x 10 tableta

Detalji o proizvodu

Reviews

No reviews
Proizvod je dodat listi želja
Proizvod dodat u poređenje